В деня преди Хелоуин, когато в социалните мрежи изобилстват снимки на тикви под всякаква форма, ме осени желанието да приготвя десерт, като поднеса любимата си печена тиква в комбинация с източни подправки и реверанс към италианските продукти (маскарпоне и марсала), които в комбинация се свързват най-вече с класическото тирамису.
Необходими продукти:
За блата:
200 г брашно
250 г студено краве масло
4 супени лъжици пудра захар
1 щипка сол
2 супени лъжици студена вода
За крема с тиква:
360г печена или сварена тиква
360 г маскарпоне
250 г захар
200 мл сметана
1 ч.л. канела
¼ ч.л. джинджифил
1 щипка прясно настъргано
индийско орехче
1 щипка смлян карамфил
2 яйца
2 супени лъжици марсала
За крема със сирене:
250 г маскарпоне
2 супени лъжици пудра захар
4 супени лъжици марсала
Начин на приготвяне:
Брашното, студеното
масло, захарта и солта се смесват в кухненски робот до получаване на трохи,
добавят се студената вода и се оформя тесто на топка, която се оставя за поне 30 минути в
хладилника. В последствие се разточва между два лиска кухненска хартия или
фолио до размер, при който покрива плътно дъното на формата и остава около 1-2
см ръб по стените. Блатът се пече покрит с кухненска хартия и морска сол или
бобени зърна за тежест 15 минути на 190 градуса, след което хартията и тежестта
се махат и се допича за около още 10 минути до порозовяване. Формата се изважда
от фурната и се охлажда.
Когато става
въпрос за тиква, предпочитам да я изпека вместо да я сваря. Придава леко опушен
вкус и в месестата част се просмуква по-малко вода. Тиквата се смесва в
кухненския робот със сиренето, захарта и сметаната, добавят се подправките,
разбитите яйца и марсалата. Готовата смес се излива върху блата. Чийзкейкът се пече на водна баня на 180
градуса около 1 час и 15 минути до порозовяване. Оставя се да изстине, намазва
се с крема със сирене, приготвен от маскарпоне, пудра захар и марсала и се
поръсва с канела.
И много добра комбинация се е получила, всъщност! Много хелоуински чийзкейк, в категория treat, разбира се!
ОтговорИзтриване