понеделник, 31 октомври 2016 г.

Чийзкейк с тиква


В деня преди Хелоуин, когато в социалните мрежи изобилстват снимки на тикви под всякаква форма, ме осени желанието да приготвя десерт, като поднеса любимата си печена тиква в комбинация с източни подправки и реверанс към италианските продукти (маскарпоне и марсала), които в комбинация се свързват най-вече с класическото тирамису.



Необходими продукти:


За блата:

200 г брашно

250 г студено краве масло

4 супени лъжици пудра захар

1 щипка сол

2 супени лъжици студена вода


За крема с тиква:

360г печена или сварена тиква

360 г маскарпоне

250 г захар

200 мл сметана

1 ч.л. канела

¼ ч.л. джинджифил

1 щипка прясно настъргано индийско орехче

1 щипка смлян карамфил

2 яйца
2 супени лъжици марсала

За крема със сирене:

250 г маскарпоне

2 супени лъжици пудра захар

4 супени лъжици марсала

 

Начин на приготвяне:

Брашното, студеното масло, захарта и солта се смесват в кухненски робот до получаване на трохи, добавят се студената вода и се оформя тесто на топка,  която се оставя за поне 30 минути в хладилника. В последствие се разточва между два лиска кухненска хартия или фолио до размер, при който покрива плътно дъното на формата и остава около 1-2 см ръб по стените. Блатът се пече покрит с кухненска хартия и морска сол или бобени зърна за тежест 15 минути на 190 градуса, след което хартията и тежестта се махат и се допича за около още 10 минути до порозовяване. Формата се изважда от фурната и се охлажда.

Когато става въпрос за тиква, предпочитам да я изпека вместо да я сваря. Придава леко опушен вкус и в месестата част се просмуква по-малко вода. Тиквата се смесва в кухненския робот със сиренето, захарта и сметаната, добавят се подправките, разбитите яйца и марсалата. Готовата смес се излива върху блата. Чийзкейкът се пече на водна баня на 180 градуса около 1 час и 15 минути до порозовяване. Оставя се да изстине, намазва се с крема със сирене, приготвен от маскарпоне, пудра захар и марсала и се поръсва с канела.

 

 

 

1 коментар:

  1. И много добра комбинация се е получила, всъщност! Много хелоуински чийзкейк, в категория treat, разбира се!

    ОтговорИзтриване