неделя, 9 октомври 2016 г.

Хляб със сушени домати, маслини и риган

Когато бях малка, всяка неделна вечер в студените месеци баба ми приготвяше питка, която едва дочаквах да се поохлади. Упорито отказвах да повярвам в твърденията на баба, че трябвало да я изчакаме "да обиколи нивата" преди да я сложим на масата. Днес баба ми е на почти 86 години и все по-рядко прави питки. Но за мен все още неделята носи уханието на прясно изпечен хляб. Затова споделям една лесна рецепта, която от време на време си припомням в неделните следобеди.

 

Необходими продукти:

400г брашно + още 150-200г брашно за измесване
60 г маслини без костилки
30г сушени домати
5 супени лъжици зехтин
10г суха мая 
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка кафява захар
200 мл хладка вода
150 мл гореща вода 
1 супена лъжица сушен риган

Начин на приготвяне:

Сушените домати се заливат с горещата вода и се оставят да омекнат, след което се отцеждат от водата, нарязват се на ситно и се разбъркват с 1 супена лъжица зехтин.

Маслините (аз използвах зелени този път) се нарязват на кръгчета.

Маята се разтваря в хладката вода заедно със захарта и се оставя да "шупне"

Брашното (400г) се смесва със солта и сушения риган. Оформя се кладенче, в което се изливат маята и останалият зехтин. Замесва се меко тесто. Добавят се сушените домати и маслините. От тях тестото става лепкаво, предвид което се доизмесва с брашно, като се внимава да остане еластично. Тестото се поставя в дълбока намазана със зехтин купа, покрива се и се оставя на топло за около час и половина. Целта е тестото да удвои обема си. В зависимост от температурата в стаята, това може да стане по-бързо или по-бавно, затова наблюдавайте тестото.

След като обемът му е удвоен, тестото се измесва още веднъж и се разеля на две. Оформят се две хлебчета, които се поставят в тава, покриват се с кърпа и се оставят да втасат на топло втори път за 45 минути. Обемът им ще се удвои отново. 

Хлебчетата се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40 минути. Ако искате по-твърда коричка, можете да ги намажете преди печене с жълтък. Аз лично този път избрах да не го правя. 

Готовият хляб се оставя да се охлади и е готов за консумация.


Няма коментари:

Публикуване на коментар