неделя, 9 октомври 2016 г.

Пикантна супа от тиква и сладък картоф с печени лешници

Вдъхновението за този експеримент с тиква дойде от един слънчев есенен ден, в който жълтият и червеният цвят се прокрадваха навсякъде - и в природата и в дрехите на минувачите. Избрах да изпека, а не да сваря тиквата, за да придам на супата леко опушен вкус. Добавих смело сладък картоф, с който не съм работила досега, и пикантни подправки.  Резултатът донесе землистите вкусове на есента в моята кухня.

 

Необходими продукти:

1 малка или 1/2 средна тиква цигулка, почистена и разполовена
1 сладък картоф
2 супени лъжици хималайска сол
1 чаена лъжичка джинджифил на прах
1 щипка индийско орехче
2 - 3 щипки смлян черен пипер
1 чаена лъжичка лют червен пипер в зехтин
2 супени лъжици олио от гроздови семки 
20г за порция сурови лешници
1 щипка за всяка порция семена ким
меласа от нар или балсамико за декорация 

Начин на приготвяне:

Половинките от тиквата се изпичат под фолио с малко вода, за да омекнат, накрая фолиото се маха и половинките се "подсушават" за 10-15 минути.

Сладкият картоф се нарязва на кубчета и се изсипва в около 600мл вряща вода. Вари се до омекване. Отмества се от котлона, добавя се изпечената тиква, отстранена от кората.

Към основните продукти се добавят олиото от гроздови семки, солта, джинджифилът, лютият червен пипер, черният пипер и се настъргва индийското орехче. 

Всичко се пасира, добавя се вода до получаване на желаната плътност (около 100- 150мл) и се оставя на слаб огън за 4-5минути. 

Готовата супа се разпределя в купички 

Лешниците се запичат на тиган и се добавят в купичките. Семената от ким също се запичат леко, за да отделят аромата си и се поръсват върху всяка порция. 

Накрая може да украсите с меласата или балсамовия оцет. Меласата в по-плътна и е по-удобна за работа, но ако се спрете на нея, внимавайте с количеството, то трябва да е съвсем малко, тъй като киселинността е по-висока от тази на балсамовия оцет. Освен за украса, меласата или балсамовият оцет ще внесат лека киселинност, която ще освежи плътния вкус на основните продукти, без да се натрапва.




Няма коментари:

Публикуване на коментар