неделя, 12 февруари 2017 г.

Смокинови изкушения извън сезона на смокините: тарт със сушени смокини и орехи

Обичам смокинов тарт, но за съжаление сезонът на смокините е кратък. Сдобивайки се с килограм сушени смокини обаче, се чувствам особено изкушена да експериментирам. Основната ми тревога е свързана с това, че в сушените смокини липсва киселинността и тръпчивостта на пресните плодове. Ето защо решавам да смеся вкусовете с друга тосканска кростата (препоръчвам ви да я опитате в този прекрасен ресторант в близост до Ватикана, ако пътят ви води до Рим). Оригиналната й рецепта изисква диви череши. Тъй като е февруари, а моят живот протича в града далече от диви череши, ползвам сушени вишни и сушени череши в равни количества и ги превръщам в гъст конфитюр. Добавям нотки от три вида алкохол и ето го моят тарт със смокини по никое време.






Оригиналната тосканска рецепта за сезона на пресните смокини можете да намерите презентирана по прекрасен начин в блога на моята приятелка Таня На вкусен път. Използвах рецептата за блата, представена именно в този блог. За улеснение ще я опиша и тук.


Необходими продукти за блата:

125 г краве масло
100 г захар (за тази рецепта изполвах захар, ароматизирана с ванилия от Нова Гвинея - подобно на тази от Таити тя има черешов аромат, който се повтаря и в плънката)
250г брашно
1 яйце
щипка сол
кората  на един лимон

Маслото на стайна температура се размесва със захарта. Добавя се пресятото със солта брашно, кората на лимона и се оформят трохи. За тяхното спояване в единна маса се добавя яйцето. Така приготвеното тесто се оставя да почине в хладилника, опаковано във фолио 1-2часа.

Готовото тесто се разточва и поставя във формата за тарта, която сте избрали. Набожда се с вилица и се запича за 5 минути в предварително загрята на 190 С фурна.

Необходими продукти за плънката:

15 големи сушени смокини с отстранени дръжки, разполовени и накиснати за една нощ в смес от 4 супени лъжици марсала и 1 супена лъжица бренди
50 г сушени вишни
50 г сушени череши
6 супени лъжици захар (виж по-горе)
2 супени лъжици ликьор от касис
сокът на един лимон
2 шепи орехови ядки на половинки
8 супени лъжици сметана
4 супени лъжици мед
2 супени лъжици брашно

От вишните и черешите приготвих много гъст конфитюр като ги поръсих с 2 супени лъжици захар, лимоновия сок, ликьора от касис и 2 супени лъжици вода. Конфитюрът оставих да се сгъсти на тих огън до степен, в която сокът почти напълно се изпари. Охладеният конфитюр смесих със сметаната (на стайна температура), меда и брашното. Така се получи гъст сос.

С останалата захар карамелизирах орехите, които разпръснах върху хартия за печене и разделих още топли, за да не се счупят и да се запазят половинките.

Трите компонента на плънката се разпределят върху блата в следната последователност: смокини, орехи, сос. На тарта са му необходими 30 минути в загрята на 180 С фурна. Остава само да му се насладите.






1 коментар: