събота, 3 март 2018 г.

Торта с шам фъстък и малиново сладко

Тази торта съчетава прости вкусове от моето детство. Поводът за нея е един февруарски рожден ден, а приготвянето -плод на импровизация. Използвах добрия стар маслено-млечен крем за торти от рецептите на баба и приготвено от майка ми сладко от малини. 



Необходими продукти:

За блатовете:

275г брашно
1 1/2 ч.лъж. бакпулвер 
175г меко краве масло 
4 яйца а стайна температура 
1ч.лъж. ванилов екстракт
120ml прясно мляко
165г фина кристална захар
150г шам фъстък 

За крема:
400ml студено мляко
5 суп.лъж. захар
8 суп.лъж. брашно
250г меко краве масло
200г пудра захар
1 ванилия

За сглобяване и украса:
150г шам фъстък
100г черен шоколад
Сладко от малини
Поръски по избор

Начин на приготвяне:

За блатовете яйцата се разбиват със захарта, добавят се ваниловият екстракт, маслото и прясното мляко. Накрая се добавя брашното, пресято заедно с бакпувера. Смления шам фъстък се разбърква внимателно с готовата смес. Сместа се разделя на две и блатовете се изпичат в предварително загрята на 180С фурна за 30 минути. Блатовете се охлаждат и се сиропират с няколко лъжици прясно мляко, в което е разтворена чаена лъжичка от малиновото сладко. 

За крема част от студеното мляко се разбива с брашното, а останалото, в което се добавя разполовената по дължина шушулка ванилия, се слага да заври. Брашното се добавя към млякото и сместа се бърка до сгъстяване. Млечният крем се оставя да се охлади, след което към него се добавя масленият крем, приготвен от разбитото с пудра захар масло. Сместа се оставя в хладилник за поне час.

За слобяването се върху намазания с крем блат се добавят 2-3 ч.лъж. от сладкото и се поръсва част от смления шам-фъстък, след което отгоре внимателно се поставя втория блат. Останалият шам фъстък се използва за украса на страничния борд.

От разтопеният на водна баня шоколад се оформят решетки за украса. След стягането им те се закрепят в основа от малко малиново сладко.



Няма коментари:

Публикуване на коментар