Имам на разположение пълна
бутилка с марсала и потърсих идеи за нейното използване извън стандартните
рецепти за тирамису и пиле. Погледът ми попадна на рецепта за семифредо и
решението беше взето бързо. Навън е слънчево и предразполага към
сладоледоподобни консистенции, а италианският вкус на храната рядко може да
бъде грешка. Рецептата, която споделям, ме вдъхнови и с допълнението от малини,
които свързвам с началото на лятото и тортата, която любимата ми баба
приготвяше за рождените ми дни.
Продукти:
2
яйца
2
жълтъка
1
чаена чаша захар
2
супени лъжици марсала
1
¼ чаена чаша сметана (неподсладена)
½
чаена чаша запечени и фино смлени лешници
Пресни
малини и прясна мента за сервиране
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на
лешниците. Аз лично ги запекох леко за няколко минути на тиган на умерен огън
при непрекъснато бъркане. Обвивката можете да свалите с кърпа докато лешниците
са още топли. Обелените лешници смилате фино.
За приготвяне на яйчената
смес разбийте яйцата и жълтъците със захарта на водна баня до стапяне на
захарта и добавете марсалата. Към така приготвената яйчена смес добавете
смлените лешници и разбитата сметана.
Готовата смес оставете да се
охлади добре в камерата за поне една нощ.
Преди да поднесете
семифредото е необходимо да го оставите да се отпусне за около 5 минути на
стайна температура. Препоръчвам да се поднесе с пресни малини и мента, които
идеално допълват вкуса на виното и лешниците.
Страхотна идея! Пожелавам ти много приятни емоции в готвенето и споделянето! Името също много ми харесва! Успех на блога ти, не се съмнявам, че сте стане един от най-посещаваните - било за забавление, било за вдъхновение, или просто за радостта от общуването със съмишленик!
ОтговорИзтриване"Skills can be taught. Character you either have or you don't have" :)