Ако ме
попитате коя е любимата ми торта, вероятно ще отговоря, без да се замислям, че
е френската селска торта. Представям си я в следобеден дъждовен неделен ден,
споделена с приятели в обстановка, напомняща за Прованс. Ето защо препоръчвам френската
сладкарница на ул. Оборище.
Правила съм
тортата няколко пъти и намирам, че затруднението в приготвянето й се състои
основно в разчистването на кухнята след това. Всъщност това е единственото,
което ме спира да я правя по-често.
Този път
приготвянето й идва, за да отбележи края на лятото и да послужи като изненада
за един рожден ден.
Ето и самата
рецепта:
Необходими
продукти:
За
блатовете:
1 яйце
200г фина
кристална захар
50 г краве масло
200ml прясно
мляко
2 с.л. мед
2 ч.л. сода
400 г брашно
За крема:
1000 г
заквасена сметана
8 с.л. фина
кристална захар
250г фино
смлени орехи
1 бурканче
сладко от боровинки
Начин на приготвяне:
Преди да
започнете работа, темперирайте продуктите. Яйцето се разбива със захарта до
побеляване, добавят се млякото, маслото, меда и содата. Сместа се оставя за
около 20 минути на слаб огън, като се наблюдава и често се разбърква (заради
содата е възможно да кипне бързо). Сместа трябва да придобие цвят на старо
злато. Котлонът се изключва, в топлата смес се изсипва брашното и се разбърква
енергично до получаване на меко тесто.
Върху хартия
за печене се очертават кръгове с диаметъра, в който желаем да бъде тортата. Аз
начертах кръгове с диаметър 24 см. Топлото тесто се разпределя върху кръговете
максимално тънко и равномерно, като леко излизаме от очертанията, и така
оформените блатове се изпичат в предварително загрята на 180 С фурна за 6-7
минути. Неправилните очертания от всеки блат се изрязват, за да придобият
блатовете правилна кръгла форма. Изрезките могат да се смелят и да се ползват
за украса. Лично аз не ги използвах този път. За самата торта ще са ви
необходими 5 блата.
За крема се
смесват сметаната и захарта.
Орехите се
смилат.
Сладкото от
боровинки беше твърде гъсто за работа и го разредих със сока от 2 лайма. Реших,
че вкусът на лайма ще подсили аромата на боровинките, без да създава
допълнителна киселинност към сметановия крем, както би се получило с
обикновения лимон.
Тортата се
сглабя, като редуват блат, сметанов крем, орехи и боровинки. Най-горният блат и
неравностите отстрани се заглаждат със сметановия крем с помощта на шпатула.Отгоре
и отстрани се поръсва с орехи.
Тортата
трябва да "узрее" в хладилника преди да се консумира. Различните
рецепти определят периода на зреене по различен начин. За мен 24 часа е
абсолютният минимум. Все пак бих препоръчала да изчакате и малко повече (около
30 часа), за да се смесят вкусовете и блатовете да станат сочни.
Bon appétit!
Френска селска торта е една от любимите ми! Дабре, че се случи и аз да съм на рождения ден, за който беше приготвена! Тортата на Катя беше достоен представител на класическата торта, в която се редуват медените блатове, сметаната, орехите и боровинките - перфектно съчетание на вкусове и аромати!
ОтговорИзтриване