неделя, 12 февруари 2017 г.

Селски хляб

Решавам да направя селски хляб, който да използвам за сандвичи. Ще прибегна до най-мързеливата (по испански) и лесна рецепта, за да съответства на мързеливия неделен следобед. За тази рецепта няма да ви трябват особени умения, тя е подходяща за всички начинаещи в кухнята.





Необходими продукти:

3 3/4 чаени чаши брашно + 200 г за измесване
7г суха мая
1/2 супена лъжица сол
1 1/2 чаша хладка вода

Пресятото брашно, солта и маята се разбъркват в купа, за да се смесят добре. В средата се оформя кладенче, в което се налива водата. Замесва се лепкаво тесто, което се премества върху набрашнена повръхност и се измесва със заделените 200г брашно. Тестото трябва да е еластично и гладко. Оставя се да втаса покрито с кърпа на топло за около 1ч 45 мин. Тестото се оформя на хлебчета в желаната форма и големина, поставя се в тава върху набрашнена хартия за печене, поръсва се с брашно (по желание в него се правят резки)  и се оставя да почине отново покрито за около 10-15 минути. Хлебчетата се пекат в предварително загрята фурна на 230 С 30 минути. След изваждането им от фурната се оставят да починат около 20-30 минути (покрити отново), след което са готови за консумация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар